Waarom je niet doet wat je wil en weet

Hoe komt het dat we soms als HSP de signalen van ons lichaam niet honoreren en daarmee niet trouw zijn aan ons – sensitieve – zelf?

Als je jezelf steeds opnieuw in situaties brengt die leiden tot overprikkeling. Heb je dan reële en haalbare verwachtingen van wat je aankunt?

Als je weet wat je NIET wilt, maar daar niet altijd naar luistert. Ben je dan eerlijk naar jezelf? Durf je voor jezelf te gaan staan?

Als je teveel bezig bent met het welzijn van een ander.  Hoe zit het dan met je vermogen om te ontvangen?

Als je jezelf steeds opnieuw voorbij loopt. Laat je je dan voortdrijven door de juiste motivatie?

Als je weet wat je wilt en verlangt, maar je verlangens niet volgt. Laat je je dan leiden door angst of houd je jezelf voor de gek?

 

Ik zie het zo: Vaak weten we diep van binnen wat we wel en niet willen en wat wel en niet goed voor ons is. Maar in de praktijk het kan knap lastig zijn om te handelen naar wat we weten. Ongemerkt saboteren we onszelf en drijven we verder weg van het leven dat we verlangen.

Het goede nieuws? Je kunt je bewust worden van zelfsaboterende patronen en ze transformeren. Het slechte nieuws? Dit is vaak een langzaam secuur proces omdat het gaat over diepe overtuigingen die in ons systeem zijn ingesleten.

Ieder van ons heeft hierin haar eigen reis te maken. Van zelfacceptatie en zelfkennis via bewustwording en  ontwikkeling naar ontvouwing van de volledige potentie van je hoogsensitieve gave.

Die reis start mijns inziens bij je lijf.

 

Illustratie van Raquel-Aparicio

Prikkels managen

Je weet dat je hoogsensitief bent. Je weet dat je een uitermate gevoelig zenuwstelsel hebt. Dat je zintuiglijk en energetisch meer dan gemiddeld opmerkt. En je voelt veel. Heel veel. Je empathisch vermogen is soms te groot om wat je waarneemt te kunnen bevatten. Daarnaast beleef je wat op je af komt ook nog intenser dan anderen .

Als je dan ook nog zowel introvert als extravert bent, een sociaal beroep hebt waarbij je veel met mensen te maken hebt, of een creatieve ondernemer, kan het een grote uitdaging zijn om als HSP al die prikkels te verwerken en bij jezelf te blijven.

Hoe om te gaan met de veelheid aan informatie, gevoelens, inspiratie, to do’s ? Hoe de balans te vinden tussen binnen en buiten? Tussen je behoefte aan rust en alleen zijn en inspiratie en sociaal contact af te wisselen?

Je zult een expert moeten worden in het managen van prikkels.
Met je sensitiviteit als uitgangspunt.

 

Buiten en binnen

Omdat je systeem als HSP van nature meer open staat gaat je aandacht ook makkelijk naar buiten, bij jezelf vandaan. De trekkracht naar buiten is sterk. Daarnaast zijn er soms tegenstrijdige behoeften. Je hoofd, je wilskracht en je hart spreken een andere taal.

Zaak dus om de verbinding naar binnen te versterken. Om je lijf aandacht te geven en met haar te gaan samenwerken  Om hoofd, hart en lijf op elkaar af te stemmen.

Want vaak wil het hoofd meer dan het lijf aankan.

Je hebt een anker in jezelf nodig om in te rusten. Anders word je te snel beïnvloed door wat er om je heen gebeurt en relatief makkelijk meegenomen. Dat anker is je lijf. Zij helpt je om te blijven staan in ‘the eye of the storm. Zij is namelijk de verbinding naar binnen, naar jezelf.

 

 

De grenzen van je lichaam

Goed, laten we even kijken naar grenzen.

Als introvert/extravert merk ik dat als ik meer dynamiek in mijn leven toelaat het  lastiger is om de grenzen van mijn lichaam te blijven voelen. In rust kan ik me afstemmen naar binnen, maar in de buitenwereld, als ik toegeef aan de behoefte aan expressie, sociaal contact en gezelligheid vervaagt die afstemming.

Deze naar buiten gaande beweging brengt als het ware een ‘rush’ van adrenaline en opwinding met zich mee. De subtielere signalen van moeheid of ‘het is genoeg’ worden dan makkelijk overstemd. Tot het moment dat mijn lichaam van zich laat horen.

Misschien ken je het wel. Je brengt de avond gezellig door met vrienden of je bent aan het werk en ineens slaat je bui helemaal om. Het is klaar, over. Je wil naar huis, voelt je plotseling moe, leeg of chagrijnig. Je wil weer naar binnen. Alleen zijn. Rust.

Een acute roep van je lichaam om je naar binnen te keren en te ontprikkelen.

 

Download het gratis ebook : 3 oefeningen om bij jezelf te blijven ↓↓

 

De signalen van je lichaam honoreren = bij jezelf blijven

In wezen geeft je lichaam al veel eerder signalen. Je lichaam geeft namelijk voortdurend aan wat ze nodig heeft. En dat is fantastisch!

Vaak horen we ze pas als een storm aan fysieke en emotionele reacties ons systeem overspoelt. Maar het kan anders.

 Wat zou er gebeuren als je zou luisteren naar je lijf.  Echt luisteren. Als je de zelfkennis hebt om de signalen juist te interpreteren. Als je je grenzen respecteert. Als je bereid bent om je sensitiviteit voorop te stellen.

Soms lukt het ons niet om te luisteren. Iets zit er in de weg. Of we missen de skills om te voelen wat we nodig hebben.

 Wat zou er gebeuren als je werkelijk van jezelf kunt houden. De beweging naar binnen is een beweging van zelfacceptatie en zelfcompassie  Als je tijd vrijmaakt om jezelf positieve aandacht te geven zak je als vanzelf meer in je lijf.

Er zijn vaak overtuigingen over ons lijf, die ervoor zorgen dat we onszelf saboteren. Dan willen we liever niet in verbinding staan met onze fysieke sensaties.

  Wat zou er gebeuren als je lagergevoelig zou worden. Veel HSPs vinden het moeilijk om te aarden. Aarden zou je kunnen zien als lagergevoelig worden. Het is als het ware een tegenwicht voor hooggevoeligheid. Dat vraagt ook geduld. Beoefening. Training.

Soms willen we niet aarden. Willen we niet naar binnen of naar het gebied in onze buik. Soms is het makkelijker om te doen wat we kunnen, namelijk de aandacht naar de ander richten.

Maar in wezen zijn we dan maar een half mens.

 

Door te luisteren naar je lichaam creëer je een diepe intieme verbinding met jezelf. Je ontvangt jezelf. Je brengt je aandacht naar binnen. Door te aarden open je jezelf om energie te laten doorstromen. Contact met de aarde helpt je een teveel aan prikkels af te voeren.

Bij jezelf blijven ervaar ik als een subtiele afstemming naar binnen. Het luistert heel nauw. Je lichaam is je voertuig, je tempel. Ze is je huis. En je huis mag geëerd worden, verzorgd en vertroeteld. Hoe meer zorg voor je lichaam, des te beter je bij jezelf kunt blijven.

 

 

Toewijding aan je diepste zelf

Bij jezelf blijven is in wezen weten wie je bent, wat je nodig hebt, hoe je dat kunt verkrijgen en daar zorg voor dragen. Hier zicht op en voeling mee te krijgen vraagt toewijding en commitment. Het is een proces van bewustwording, waarin je steeds meer inzicht krijgt in wie je werkelijk bent en wat in jou van grootste waarde is.

Dit is tevens een intiem proces van afscheid nemen van het oude, van wat je niet dient, van belemmerende en zelfsaboterende patronen, en je openen voor het nieuwe, voor dat wat je hart en ziel vervult.

In dit zelfonderzoek zul je jezelf tegenkomen. Angst, onzekerheid en kwetsbaarheid zullen zich laten zien. Maar ook je innerlijke kracht, vitaliteit en vreugde. In wezen ontmoet je jezelf.

En dat is niet alleen diep ontroerend maar zorgt er ook voor dat je in de toekomst makkelijker bij jezelf blijft. Waardoor overprikkeling zienderogen afneemt.

 

Reflectie:
Hoe saboteer jij jezelf?
Hoe ondersteun je jezelf?

DO’s : De bedding waarin je bij jezelf kunt blijven

Drie voorwaarden die de bedding bieden waarin je jezelf kunt ontmoeten. Nu, hier, zoals je bent.

 

1 Luister naar je lichaam ~ dus

Wat een cadeau om een sensitief lichaam te hebben dat zo zuiver reageert. Een kostbaar instrument dat je de kans en uitnodiging biedt om te onderzoeken waar je je behoeften en verlangens niet hebt gehonoreerd en leeft. Waar je wellicht niet hebt geluisterd naar je grenzen. Waar je ontrouw bent geweest aan je authentieke zelf.

 

2 Ontmoet jezelf waar je bent

Als je weet hoe het voelt om dichtbij jezelf te zijn weet je wat je referentiepunt is. Dan wijzen overprikkeling en jezelf verliezen je op de – soms pijnlijke – waarheid dat je bent afgedwaald. Hoewel pijnlijk worden ze wake-up calls om dichter bij jezelf te komen.

Bij jezelf blijven is jezelf ontmoeten. En omarmen. Keer op keer. In waar je NU bent. Met al je eigenaardigheden, gevoeligheden, behoeften, grenzen, verlangens en staten van zijn.  Het begint bij acceptatie van je sensitief systeem, van je gevoelig lichaam en zintuigen. Je lichaam is je basis en je thuis. Zonder huis geen zelf.

In die ontmoeting ontdek je je unieke pad. Je ontwerpt je unieke gebruiksaanwijzing. Jij alleen kunt weten wat nodig is om zorg te dragen voor het meest ware in jou.

Alleen dan kun je een leven scheppen dat past en klopt met je hoogsensitieve zelf. De praktische tools en acties vloeien daar uit voort.

 

3 Mediteer

Leer afstand nemen van je gedachten en je denken tot rust te brengen. Luister naar je lichaam, koester de helende werking van stilte. Neem dagelijks tijd om je naar binnen te keren. Neem de tijd om alleen te zijn en te genieten van de rust, stilte en ruimte.

 

4  Word je bewust van je energie

Aard en centreer jezelf dagelijks, Misschien meerdere keren per dag. Leer jezelf energetisch te beschermen en je eigen persoonlijke ruimte vrij te houden van (negatieve) energie van buiten.

 

5  Rem jezelf af en toe bewust af en neem mini-breaks

Leer hoe je jezelf liefdevol kunt afremmen op het moment dat je creatieve brein of je sociale kant het overnemen. Bouw mini-breaks in. Experimenteer daarmee. Ze kunnen de stroom zelfs nog zoeter maken….

 

Reflectie:
Wat betekent het voor jou om ‘bij jezelf te blijven’?
Wat is het meest waar in jou? 

DON’ts: de manieren waarop je jezelf ondermijnt

1 TEVEEL OVERDENKEN. STOP ERMEE.

Echt stop ermee. We hebben de neiging om teveel te overdenken. En als er iets is dan ons bij onszelf vandaan trekt is het overmatig denken. Om een probleem, een keus, een gesprek of ontmoeting honderdduizend keer door onze gedachten te laten gaan en vanuit zoveel mogelijk perspectieven te bekijken.

En hoe zinvol ook af en toe, teveel hiervan zorgt ervoor dat we onszelf vastdraaien. Dat de energie naar het hoofd stijgt. Dat we het contact met ons lijf en onszelf verliezen. Dus: begrens overdenken. Radicaal.

 

2 TREK JE NIET TE-VEEL TERUG

Hoezeer het ook nodig is om op jezelf te zijn, je kunt je ook te-veel je terugtrekken. Er is een moment waarop het niet meer vruchtbaars is.

Als we overprikkeld zijn willen we niets liever dan met een dekentje op de bank alleen zijn en NIETS. Maar ook hier is gezond verstand belangrijk. Rust is wezenlijk. Ontprikkelen ook. Maar soms komt terugtrekking voort uit vermijding en angst.

Bij jezelf blijven is naast een bewustwordingsproces ook een vaardigheid.  Die je kunt oefenen. Ook in de buitenwereld. Dus, kies de rust als nodig is. Merk daarnaast op wanneer je je in je veilige cocon schuil wilt houden. Vraag jezelf dan af ‘is dit nog vruchtbaar?’

 

3 LAAT JE NIET TE MAKKELIJK MEESLEPEN

Zo makkelijk gaan we bij onszelf vandaan en zijn we bij de ander. Zo makkelijk raken we verstrikt in alle sensaties. En nog makkelijker gaan we denken over de betekenis van die sensaties.

Denken en voelen kunnen zo verstrengeld zijn dat we niet meer weten wat nu een gedachte is en wat een gevoel.

Merk je dat je voortdurend met de ander bezig bent, kies dan voor een time-out. Trek je even terug en breng de aandacht bewust naar je voeten, naar jezelf.

 

4 TRAP NIET IN DE VALKUIL ‘IK BEN ‘TE’ GEVOELIG’

Je bent NIET te gevoelig, Je bent hoogsensitief. De wereld heeft dit nodig. Er is te weinig sensitiviteit. En wij zijn brengers van compassie en een unieke kijk op het leven. Voel hoe gevoelig je bent. En dank jezelf voor deze kostbare kwaliteit, hoe ‘lastig’ soms ook. Schrijf een nieuw mantra dat je bekrachtigt.

 

 

 

Sensitiviteit is een Gift.
We hebben veel te bieden aan de wereld

Zeker als introverte/extraverte HSPs.

Diepe beleving van schoonheid, liefde, verbinding, creativiteit en vreugde en hoogontwikkelde intuïtieve vermogens zijn onze gift aan de wereld. Aan ons om onze fijnzinnige en creatieve potentie te ontwikkelen en tot volle wasdom te brengen.

#ownyoursensitivity

 

 

 

Wil je meer weten of heb je behoefte aan een kennismakingsgesprek?
Maak hieronder een afspraak.

 

 

 

 

Of download het gratis ebook met 3 concrete oefeningen om bij jezelf te blijven

 

 

 

 

Moeite om als HSP bij jezelf te blijven ? Don’ts & Do’s [#1 van 3]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *