HSP coach
.

Anita Kooij 

Lichaamsgerichte HSP coach, yin yoga docent, qigong practitioner, docent dansimprovisatie, meditatiebegeleider.

 

“Doe geen moeite, er valt niets te doen”.

Deze uitspraak herinnert mij er aan dat volgen van de stroom me meer brengt dan proberen het leven naar mijn hand te zetten.

 

 

Daarnaast ook vocale improvisator, mimespeelster, amateurfotograaf, blogger, seeker, meditator, muziekfanaat, kattenadept. Woon in Velp in een heerlijk huis met grote tuin. Fervent tangodanseres, zangeres in een muziekduo samen met een gitarist, laaf me aan de natuur. Dit alles binnen een meditatieve levensstijl.

 

Slow & centered living 

De opmerkzaamheid om per dag te voelen wat nodig is, dat is voor mij de weg. Evenals het voeden en versterken van het midden, mijn centrum.

Uiteindelijk gaat het om de balans: wat heb ik wanneer nodig? Hoeveel snelheid, hoeveel actie, hoeveel tijd en ruimte voor mezelf, hoeveel stilte? Dat is per dag, per week, per periode verschillend.

Vertragen brengt me in verbinding met mijn eigen kwetsbaarheid, laat me voelen wie ik ben, doet me beseffen dat een natuurlijk ritme me gelukkig maakt en helpt me in mijn eigen tempo te leven. Samen met de dagelijkse beoefening van manieren om me te verbinden met mijn centrum biedt het me de basis om op te bouwen.

De rust die ik hierdoor ervaar is zo´n enorme rijkdom. Met dankbaarheid en liefde deel ik mijn kennis en ervaring met jou.

 

Hoogsensitiviteit omarmen

De uitzonderlijke sensitiviteit van mijn lichaam is altijd een kern geweest in mijn leven. Ik ervaar mijn binnenwereld en de wereld om me heen op een intense en lijfelijke manier.

Tevens huist in dit sensitieve lichaam een geest die hongerig is naar expressie en vrijheid. Op zijn zachtst gezegd een boeiende combinatie.

Tot 20 jaar geleden beschouw ik mezelf niet als hoogsensitief. Ik heb me lange tijd verzet tegen de buitengewone gevoeligheid van mijn systeem. Jaren lang ben ik ongemerkt over mijn eigen grenzen gegaan. Ik wil ‘gewoon’ zijn, mijn verlangens vervullen, iets bereiken in het leven. Als ik in 1999 het baanbrekend boek in 1999 van Elaine Aron, de grondlegster van het begrip HSP lees, beginnen er belletjes te rinkelen

 

Ziek worden als wake-up call

De wezenlijke omwenteling in mijn leven komt als ik ziek word tijdens een reis naar Kenia. Malaria legt mijn immuunsysteem plat en ik ben 5 jaar lang tot weinig in staat. Een extreme vermoeidheid houdt me af van welke vorm van streven dan ook en ik maak een lange en intieme reis naar binnen. Naar de kern van mezelf.

Vanaf dat moment besluit ik om mijn hoogsensitiviteit radicaal te omarmen. Dit beschouw ik als de eerste poort op weg naar gelukkig leven met HS. Ik ontdek dat de snelheid in de wereld om me heen gewoonweg teveel is voor mijn sensitiviteit. Maar ook zie ik in dat mijn wilskracht en hoge eisen er voor zorgen dat ik niet ten diepste kan herstellen.

Ik realiseer me dat mijn denken, voelen, handelen en zijn toen niet op elkaar zijn afgestemd. Mijn sensitiviteit delft voortdurend het onderspit.

Lees mijn verhaal 

 

Van doen naar zijn

5 jaar lang leef ik in een vertraagde tijd. Mijn lichaam is genadeloos. Zodra ik teveel wil fluit ze me terug en ben ik weer dagen aan huis gekluisterd. Ze is mijn allergrootste leraar geweest in het vinden van mijn authentieke pad.

Beoefening van verschillende body-mind practices (o.a yoga, qigong, vipassana, mindfulness) brengen me manieren om fysiek en geestelijk balans te vinden. De kracht van aandacht is mijn tweede poort. De waarde van je centrum de derde.

Maar het duurt nog een tijd voordat het streven naar een zeker eindresultaat uit mijn systeem verdwenen is. Ik worstel lang met het besef dat ik diep van binnen altijd oefeningen bleef doen. Terwijl ik weet, voel, zie dat ik het anders wens, dat ik verlang naar zijn, toelaten, laten gebeuren. Stilte. Het gaat niet om de oefeningen zelf maar om de wijze waarop je ze uitvoert.

Pas als ik me intensief verdiep in de Tao, in het taoisme ontdek ik een belangrijke sleutel tot zijn. Dan komen een aantal dingen bij elkaar. Vertragen, moeiteloosheid, stilte, natuurlijkheid. Het concept van Wu Wei, doen door niet-doen koester ik in mijn hart.

Lees hier een blog  dat ik over wu wei geschreven heb. Mijn vierde poort.

 

Kwetsbaarheid omarmen

In de loop der jaren heb ik geleerd de subtiele signalen van mijn lichaam te omarmen. Dagelijks cultiveer ik de kwaliteit van luisteren. Ik heb de balans gevonden tussen activiteit en rust, gezonde grenzen leren stellen (en handhaven) en mijn belemmerende overtuigingen schoon gemaakt. Zelfcompassie, mijn vijfde poort.

Ik zie schoonheid in het kleine en alledaagse en keer steeds weer opnieuw terug naar een trage en verstillende manier van zijn. De maatschappij gaat steeds sneller en ik verhoud me daartoe. Maar dat betekent niet dat ik er in mee hoef te gaan. Ik committeer me in de kern aan SLOW LIVING. Dagelijks stilstaan, verstillen, verlangzamen, vertragen, het laat me zien wat voor mij van waarde is.

Ik vind ook het heerlijk om te versnellen, een sprintje te trekken, uitgelaten te dansen. Dat doe ik ook dagelijks. Zonder yang, geen zin. Maar ook nu ik weer energie heb om in een hoge(re) versnelling door het leven te gaan voel ik hoe weinig werkelijk vervullend continue snelheid is.

 

 

It is not our experience that makes our lives.
It is what we do with it.
~ Pico Iver

Wat ik bied

Ik begeleid dagretraites en groepstrajecten en faciliteer groepen op het gebied van (dans & stem) improvisatie.
Daarnaast werk ik individueel met (hoogsensitieve) vrouwen middels lichaamsgerichte coaching en mindfulness.

In de afgelopen 25 jaar heb ik me bekwaamd in diverse werkvormen die de intelligentie en wijsheid van het lichaam, de compassie in het hart en de helderheid in de geest aanspraken.

Mindfulness, volledig bewust zijn van je ervaring in het het hier en nu en haar zonder oordeel waarnemen.
Sensing, vorm van aandachtstraining waarbij je op een voelende manier jezelf en je lichaam op een zintuiglijke manier gewaar bent.

Focussen, het richten van de aandacht op het lichamelijk ervaren van gedachten en emoties. Je onderzoekt wat er gezien, gehoord en gevoeld wil worden in je binnenwereld, al dan niet gerelateerd aan een specifieke situatie in je leven.

Meer dan 20 jaar training in Qigong en (Yin) yoga en sinds 2011 ook Tantra.

Al deze vormen maken diepgaand onderdeel uit van mijn lichaam, energie en ervaringswereld en hebben me gevormd tot wie ik nu ben.

In individuele begeleiding put ik uit mijn ervaring en bovenstaande bronnen. Voor jou maak ik een aanpak op maat. De kern is thuiskomen in je lichaam, centreren, en je sensitiviteit belichamen.

 

>> MIJN PAD: lees meer over mijn inspiratiebronnen 

>> meer over mijn achtergrond en opleidingen

 

 

 

Mijn Missie

Ik help jou als hoog sensitieve creatieve ambitieuze vrouw in alignment te komen en te blijven met het meest ware van jezelf, te aarden en rust te vinden in een wereld vol prikkels.

Om zonder moeite en vol levenslust te komen waar je wilt zijn.